מהי שעורה בעין?
"שעורה" הינה בליטה דלקתית שמתפתחת מתוך בלוטות החלב הנמצאות בשולי העפעף.
בלוטות החלב בעפעפיים מפרישות חומר שומני לעין החשוב בשמירת הלחות בעין.
כשפתח הבלוטה נסתם, חומר הבלוטה אינו מופרש, נאגר וגורם לתהליך דלקתי בעפעף. המונח הרפואי למצב הדלקתי של בלוטת ההפרשה ניקרא hordeolum.
המונח הרפואי לבליטה שנותרת בעפעף לאחר שהאודם והכאב חולפים ניקרא chalzion/ כלזיון. לעיתים יש שעורה ללא תהליך דלקתי חיצוני בכלל.
השעורה יכולה להיווצר בעפעף התחתון או העליון.
הגורמים למצב זה אינם ידועים אבל כן ידוע שיש קשר למצב הורמוני (נטיה מוגברת בנשים בהריון או אחרי לידה). כמו כן סוג העור ומחלות עור מסוימות (rocacea או acne למשל), תזונה, פעילות גופנית ומצב חיסוני משפיעים על הנטייה לפתח שעורה בעין.
האם שעורה מדבקת?
בניגוד לדעה הרווחת בציבור הרחב, השעורה אינה מדבקת!
השעורה נוצרת בעקבות חסימה של בלוטת השומן עצמה ולא על ידי זיהום של מחולל חיצוני כמו וירוס או חיידק. ולכן אין כל מניעה להמשיך בשגרת החיים מבחינת גן/בי"ס/עבודה. ברוב המקרים (למעט שעורות גדולות במיוחד) בהחלט ניתן לטפל בשעורה תוך כדי המשך שיגרת החיים כפי שיפורט בהמשך.
שעורה חוזרת ואבחנה מבדלת
במקרים נדירים בליטה שניראית כמו שעורה הינה בעצם עידות לגידול סרטני. החשד יותר גבוה בשעורה שחוזרת באותו מקום.
ולכן רצוי לפנות לטיפול ומעקב אצל רופא עיניים מומחה לאוקולופלסטיקה שיידע לאבחן מקרים אלו ובמקרה הצורך ימליץ על ביופסיה של התהליך.
איך מטפלים בשעורה בעין
ברוב המקרים, החסימה משתחררת ספונטנית אפילו ללא טיפול בשעורה בעין תוך מספר ימים, התהליך הדלקתי דועך והדלקת חולפת. במקרים בודדים חולפת הדלקת אך נשארת בליטה בעפעף שלפעמים מצריכה ניקוז בניתוח כירוגי קטן.
על מנת לסייע לפתיחת החסימה ולזרז את ההחלמה יש לבצע חימום ועיסוי מקומי של השעורה.
אני ממליצה על אחת מהדרכים הבאות לטיפול בשעורה בעין:
-
רטיות חמות (קומפרסים): יש לטבול כדור צמר גפן או מטלית נקיה במים פושרים, ולהניח על איזור העפעף בו קיימת השעורה. רצוי לבצע עיסוי עדין של המקום תוך כדי הנחת הרטיה. את הרטייה יש להניח למספר דקות ולחזור על פעולת הטבילה במים הפושרים והנחתה של העפעף. את הקומפרסים יש לבצע לפחות פעמיים ביום.
-
חימום מקומי על ידי ביצה מבושלת: זהו סוג של תרופת סבתא לשעורה אך מכיוון שרטיות חמות מתקררות מהר, ניתן לחלופין לבצע חימום ועיסוי של השעורה על ידי ביצה קשה שבושלה. הביצה נשארת חמה לזמן רב יותר מאשר הרטיות. את הביצה הקשה בקליפתה יש לעטוף במגבת או גופיה דקה ונקייה ולהניח על מקום השעורה. חשוב לבדוק היטב ובזהירות את חום הביצה לפני שמניחים על העפעף על מנת למנוע כוויה .ניתן לחלופין לבצע את החימום באמצעות תפוח אדמה מבושל עם הקליפה באותו האופן.
-
תכשירים מיוחדים המיועדים לחימום עפעפיים שקיימים בשוק וניתן לקנות בחנויות פארם השונות.
בתקופה של 2-3 השבועות הראשונים רצוי להוסיף לשעורה בעין טיפול מקומי גם במשחה, מומלץ לבצע את הרטיות או החימום בביצה לפני הטיפול במשחה. את המשחה יש למרוח בתוך העין ולא חיצונית על העפעף.
חשוב לציין שהשיפור בשעורה אינו מיידי והוא עלול לקחת שבוע ימים לפחות.
בכל החמרה בנפיחות, באודם או בכאבים, מומלץ לפנות לבדיקה חוזרת.
במקרים מסוים קיים צורך לקחת טיפול אנטיביוטי סיסטמי ( כלומר כדורים של אנטיביוטיקה) ובמקרים קיצוניים אין ברירה וצריך לנקז את הזיהום חיצונית דרך העור.
הטיפול הניתוחי בשעורה בעין
במקרים שבהם הבליטה של השעורה אינה חולפת ספונטנית תוך מספר שבועות יש צורך בניקוז כירורגי. צריך לזכור שגם אם לא יבוצע הניתוח, הבליטה עשויה להצטמצם ולהתמוסס ספונטנית אבל התהליך עלול לקחת חודשים רבים ולכן רבים מעדיפים לעבור את הפרוצדורה הזעירה ולא להמתין לספיגה בעיקר אם השעורה בולטת לעין.
הניקוז על פי רב מבוצע ע"י ניקוב השעורה והוצאת התוכן דרך החלק הפנימי של העפעף ולכן אינן משאיר סימן חיצוני על העור ולא משנה את צורת העפעף . כמו כן אין שימוש בתפרים. לעיתים לאחר הפרוצדורה נותר דימום מאזור הניתוח שמסתדר עם חבישת לחץ של העין לשעתיים-שלוש.
מומלץ לבצע קומפרסים קרים לאחר הניתוח, לישון עם ראש גבוה ולהימנע ממאמצים קשים ל-3-4 ימים. לרוב מומלץ למרוח משחה אנטיביוטית בתוך העין לשבוע ימים לאחר הניתוח בשעורה בעין למנוע זיהום.
שעורה בעין - טיפול שאינו ניתוחי
במקרים שבהם יש מספר שעורות לאורך העפעף או במקרים שיש מספר שעורות בשתי העיניים יש לחשוד במחלה סיסטמית שנקראת רוזציה ולטפל באנטיביוטיקה סיסמית- לרב בדוקסילין לתקופה של מספר חודשים.
כמו כן ישנה אופציה של הזרקת סטרואידים מקומית לעפעף. הזרקה זו יכולה להאיץ את ספיגת השעורה אבל לא עובדת בכל המקרים הזריקה מתאימה למי שאינו מעוניין בניתוח או לא יכול לעבור את הפרוצדורה מסיבות שונות ובמקרים של שארית שעורה בעין לאחר ניתוח .
טיפול מניעתי בשעורה בעין
במקרים רבים השעורה נגרמת לאנשים עם "נטייה" לפתח שעורה. וזאת בגלל דלקת כרונית של העפעפיים. במקרים אלה מומלץ להנחיל הרגל של ניקוי יסודי של העפעפיים לפחות פעמיים ביום עם שמפו תינוקות מדולל או תכשירים מיועדים לכך (כמו מגבונים או תכשירי רחיצה שונים הקיימים בשוק).